top of page

Nieuws

PRIMEUR ZUIDAS, TULPENLIKEUR LAUNCH

Juli 2018 vond de lancering plaats van ’s werelds eerste tulpenlikeur, bij Circl op Zuidas.

Initiatiefnemers Frans Taselaar & Merel Ligtelijn, bij hun presentatie in Circl.

LIKEURMUSEUM

De oude Van Zuylekom-slijterij op de Westerstraat.

Erik Blaisse, de laatste eigenaar van Van Zuylekom, verkocht de inboedel van de distilleerderij, maar bewaarde zijn papieren archief in zijn tuinhuis aan de Vondelstraat. Met dit archief maakte Merel Ligtelijn in 2013 een tentoonstelling over de geschiedenis van het bedrijf in het Amsterdam Museum, met aanvullend objecten uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

Sinds kort werkt Merel Ligtelijn aan de totstandkoming van een algemeen Amsterdams Likeurmuseum annex proeflokaal, i.s.m. derden. Onder andere het Nationaal Jenevermuseum ondersteunt dit initiatief.

Medio 2018 zal Merel Ligtelijn een blog wijden aan het plan voor het museum, en hierover een lezing geven in het Amsterdam Museum. Een voorproefje van het museum zal rond medio 2018 te zien zijn in Studio Zwanenburgwal 186. Zodra de openingsdatum bekend is, wordt deze alhier gepubliceerd.

EXPOSITIE 2013

Socioloog B. Materman kijkt met blijde verwondering naar een van de taferelen.

Op 15 augustus 2013 opende de expositie Distilleerderij Van Zuylekom – 300 jaar stoken in Amsterdam, in het Amsterdam Museum.

De presentatie in het Amsterdam Museum liet

op sprekende wijze de historie zien van een

ambachtelijk Amsterdams bedrijf. Bezoekers kregen een indruk van de kunst van het distilleren door de eeuwen heen. Op de binnenplaats werden flessen, etiketten, foto's en correspondentie tentoongesteld uit de rijke privéverzameling van Blaisse, aangevuld met objecten uit de Van Zuylekom-collectie van het Amsterdam Museum.

bottom of page